Yumurta Donasyonu Nedir?
Yumurta donasyonu, donörlerden yumurta alımının yapılmasıdır. Bu sayede çocuk sahibi olmak isteyenler kişilerin bu donör yumurtaları kullanarak hamile kalması sağlanır. Tabi ki istediğiniz zaman yumurta donasyonu sürecini iptal etme hakkınız var.
Kimler Yumurta Donörü Olabilir?
Yumurta Donörü için bazı kriterler şu şekildedir;
- 36 yaşından küçük olmak
- Genetik bir hastalığın olmaması ile beraber sağlıklı olmak
- Çocuk sahibi olmuş kişiler ise tercih sebebidir
Prosedür
Yumurta donörü olmak için bir takım taramalardan ve testlerden geçilmektedir. Sonrası ise ilaç tedavisi süreçleri başlar. İlk olarak adet döngüsünün durdurulması için belirli ilaçlar kullanılacaktır. Belli bir süre kullanılan bu ilaç sonrasında ise folikül gelişmesi için uyarılma sağlanır. Daha sonrasında ise Koryonik Gonadotropin enjeksiyonu yapılır ve 40-42 saat arasında yumurtlamaya sebep olur ve toplama işlemi için saat belirlenir. Toplama işleminin başlaması için anestezi uygulaması yapılır.
Linki tıklayarak tüp bebek tedavileri hakkında kapsamlı bilgi alabilirsiniz.
Transfer İşlemi
Transfer işlemi, yumurtanın toplanması sonrası genellikle 2-3 içinde başlamaktadır. Transfer işleminde embriyoların hepsi transfer edilmektedir, en fazla 3 tanesi bu işlem için kullanılmaktadır. Geri kalan embriyolar ise yedek olması için dondurulur.
Toplama ve transfer işlemi sırasında ve sonrasında bazı yan etkiler oluşabilmektedir. Bunların bazıları aşağıdaki gibidir;
- Vijanal kanamaları bu süreçte normaldir fakat az miktarda olduğuna dikkat edilmelidir.
- Toplama işlemi öncesi bazen sinirlilik ve baş ağrısı olabilir.
- Ovaryan Hiperstimülasyon Sendromu (OHSS) bu süreçte normaldir.