Twitch, Youtube, Bigo derken her ay açılan yeni bir canlı yayın platformu sayesinde her gün milyarlarca kullanıcı canlı yayınlar izliyor, bu yayınlarda harcama yapıyor, yayıncılar her geçen gün daha popüler oluyor. Canlı yayın uygulamaları, Google Play Store ve Apple Store da milyarlarca indirildi bile. Google’ın yıllık olarak verdiği trendler raporlarına göre her geçen gün canlı yayın servislerinin arama sayıları artmaya devam ediyor. Bu uygulamalar yakında televizyonlarımıza da girmiş olacak. Bu sayede gelenekselmiş televizyon yayıncılığı, canlı yayın uygulamalarına doğru kaymaya başlayacak.
İnternet yayıncıları nasıl kazanıyor?
Canlı yayın uygulamalarında, yayıncılar için birden çok kazanç kalemi mevcut. Bunların başında yayınlara yapılan abonelikler geliyor. Özellikle Twitch ve Youtube yayınlara abone olan kullanıcılar üzerinden yayıncılara yüksek gelirler kazandırıyor. Bunun yanı sıra yayınlarda gönderilen hediye kredi / para lar var. Yayın esnasında Twitch de ve TikTok’da 10 bin dolara kadar hediye kredi alan yayıncılar mevcut. Bir başka gelir kalemi de birebir yayınlar. Bazı yayın platformları, yayıncıların, karşılarındaki üyeyle birebir yayınları süresince, üyeyi faturalandırıyor ve yayıncıya gelir olarak ekliyor.
İnternet yayıncıları ne kadar kazanıyor?
Bununla ilgili olarak bir çok yayıncı ile konuştuk. Yayıncının takipçi sayısından, günlük yayın yaptığı süreye, yayın içeriğinden, yayın kalitesine bir çok faktör yayıncı gelirlerini etkiliyor gibi görünmekte. Aylık 2.000 TL kazanan yayıncılar da var 20.000 USD kazanan da. Özellikle yabancı dili olan ve global sitelerde yayın yapan yayıncılar çok daha fazla gelir elde ediyorlar.
Ajanslar bu işin neresinde?
Cast Ajans ve Mankenlik Ajansı olarak bilinen ajanslar da artık internet yayıncısı alımlarına başladı. Ajans.Me bunlardan bir tanesi. Kendileriyle konuştuğumuzda internet yayıncı başvurularına yetişemediklerini belirtiyorlar. Sadece yayıncıya çalışacağı bir platform bulmak ve kayıt açmakla iş sonlanmıyor. Yayıncıların yayına başlaması için, konuşması ve konuşmaması gereken konularda bilgilendirilmesi, ışık ve mekan düzenlemesi gibi bir çok eğitimden geçmeleri gerekiyor. Görünen o ki internet yayıncılığı, özellikle gençler arasında çok daha popülerleşecek.