İMPLANT DİŞ TEDAVİSİ
Çeşitli sebeplerle doğal dişlerin kaybı durumunda titanyumdan oluşan materyallerin çene kemiğine uygulanması işlemi implant diş tedavisi olarak adlandırılır. Bu sayede diş çekimi dolayısıyla ilgili bölgede çene kemiği kaybı da önlenmiş olur.
Bazı bağışıklık sistemi ve kan hastalıkları, tansiyon problemleri, diyabet gibi kronik sağlık sorunu yaşayan hastalarda doktor konsültasyonu ile implant diş tedavisine karar verilir.
Bununla birlikte özellikle baş boyun bölgesine radyoterapi uygulanan hastalarda implant diş tedavisi yapılamaz. Tedaviye geçilmeden önce nasıl bir implant materyali seçileceğine uzman hekim hastanın ağız yapısına göre karar verir.
Hızlı (immediat) implantlar daha kısa sürede sonuç veren implant türüdür. Bu uygulamada diş çekimi ile implantın yerleştirilmesi aynı seansta yer alır.
İmplant diş tedavisi iki basamaktan oluşur; öncelikle diş eksikliği olan bölgeye lokal anestezi uygulanır ve kökü taklit eden implant materyalinin kalınlığı ve yüksekliği dahilinde dişeti ve kemik dokuda preparasyon (hazırlık) yapılır ve daha sonra implant yerleştirilir. İşlem sırasında ağrı acı hissedilmez operasyon sonrası hafif ağrı acı geçici bir süre duyulabilir. Kemik ile materyalin birbirine sıkıca tutunması beklenir ki bu da yaklaşık 2-3 ay arasıdır. Bu süre zarfında hastadan maksimum ağız hijyeni beklenir.
Tedavin ikinci bölümünde kemikte istenen tutunmayı sağlayan implantın üzeri açılır ve protez aşamasına geçilir.
Bütün bunların yansıra kemik yapının implant için yeterli gelmediği durumlarda yapılan kemik greftleme ve kemik tozu uygulaması da implant diş tedavisi öncesi hazırlık aşamalarındandır.
Hastadan alınan panaromik radyografi ve üç boyutlu tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile kemik yetersizliği tespit edilir ise ilgili bölgeye kemik tozu ya da kemik grefti uygulanır. İleri derecede diş eti hastalığı olan yada travma, genetik faktörler ile diş kaybı yaşayan hastalarda zamanla kemik erimesi görülebilir. İşte bu tip durumlarda birkaç teknik ile kaybolan kemik yapının telafisi mümkündür.
Özellikle üst çene arka bölgede sinüs lifting işlemi sık kullanılan teknikler arasındadır. Bu uygulamada sinüs membranı yukarı çekilerek kazanılan boşluklara kemik grefti yerleştirilir ve dikey yönde kemik oluşumu için 4-5 ay kadar beklenir. Ayrıca gerekli olduğu noktalarda box tekniği, blok kemik oluşturma tekniği gibi farklı yöntemler de mevcuttur. Ebette ki bütün bu uygulamalar yine lokal anestezi altında acısız ağrısız şekilde gerçekleştirilir. Böylelikle implant öncesi hazırlık aşaması tamamlanmış olur.