Genel

Hemodiyaliz hastaları Ramazan’da Nelere Dikkat Edilmeli?

Hemodiyaliz hastaları Ramazan’da Nelere Dikkat Edilmeli?

Üç ayların son ayı olan ve içerisinde Kadir Gecesini barındıran Ramazan ayı Müslümanlar için oldukça önemlidir. Bu ayda Müslümanlar gündüzleri oruç tutarak ve geceleri de namaz gibi farklı ibadetleri yerine getirerek ihya eder. Sabah ezanı ile başlayıp akşam ezanı ile sona eren oruç ibadeti sürecinde Müslümanlar bazı şeylere dikkat eder. Yeme ve içme gibi faaliyetlerin bu süre zarfı içinde durdurulmasının yanı sıra belli davranışlara da dikkat edilir. Oruç ibadeti genel olarak sağlıklı bireyler için Ramazan ayı içerisinde farz kılınmıştır.

Kronik Hastalar Ramazan’da Oruç Tutabilir Mi ?

Müslümanlar kronik bir rahatsızlıkları olmasına rağmen oruç ibadetini yerine getirmek ister. Bu durum Müslüman kişinin hastalık durumuna göre değişir. Kronik rahatsızlığı vücut fonksiyonlarına rahatsızlık vermeyecek şekilde ise bu kişi orucunu tutabilir. Uzmanlar bu konu hakkında şu görüşlerini de belirtiyor. Düzenli olarak ilaç kullanımı olan hastaların dikkat etmesi gerektiği ve ilaç saatlerini geçirmemeleri adına oruç tutmamalarının daha doğru olacağı söylüyorlar. İlaç saati haricinde vücudun ihtiyacı olan besin ve minerallerin karşılanması için beslenme düzenine devam edilmesi gerektiği yine önemli hususlar arasında.

Hemodiyaliz Hastaları Ramazan’da Ne Yapmalı ?

Böbrek hastalığı olarak tabir edilen hemodiyaliz hastalarının da bu duruma dikkat etmesi oldukça önemlidir. Hemodiyaliz süreci hastanın vücudunda bulunan kirli kanın diyaliz makinesine alınarak temizliğinin sağlandığı ve temizlenmiş olan kanın tekrardan hastaya verildiği işlemdir. Fistül, greft veya kateter kullanımı ile hastadan alınan kan; diyaliz makinesi içinde diyalizör adlı kılcal filtreler ile geçirilir. Bu sürecin düzenli şekilde devam etmesi oldukça önemlidir. Diyaliz programına uyum sağlanması hastaların öncelikli gereklilikleri arasındadır. Beslenme alışkanlığı bu hastalığın doğru yönetimi ve sosyal hayata devam için kontrol altında olmalıdır. Tuz ve mineral dengesi doğru ayarlanması ve alınan besinler dengeli bir biçimde tüketimi gerçekleşmelidir. Hemodiyaliz hastaları Ramazan ayında da sağlıklarına oldukça dikkat etmeleri gerekir.

Diyaliz sürecine girecek olmaları nedeniyle oruç tutulmaması daha doğru olabilir. Bununla birlikte oruç tutarken yaşanan su kaybı hastayı olumsuz şekilde etkileyebilir. Oruç tutmak isteyen Hemodiyaliz hastaları ise en azından belirli periyotlarda oruç tutarak vücut dengesini sağlaması önemlidir. Diyaliz sürecine girince vücuda farklı bir madde temas ettiği için oruç sayılmaz; fakat diyaliz sürecinin olmadığı zamanlar sorun olmaz. Oruç esnasında vücuda besin girmemesi özellikle su tüketiminin gerçekleşmemesi günün sonunda işlevsel fonksiyonların tam olarak yerine gelmemesi durumunu ortaya çıkarır. Bu nedenle hemodiyaliz hastalarının Ramazan ayında yapması gerekenler ve oruç tutma durumunu doktoruna danıştıktan sonra hareket etmesi önemlidir.