Boşanma Avukatı Olmaksızın Boşanma Davası Açılabilir mi?
Boşanma davasının açılması için tarafların kendilerini Ankara boşanma avukatı ile temsil etmeleri gibi bir zorunluluk söz konusu değildir. Ancak boşanma avukatı, boşanma davasına ilişkin mevzuat hükümleri ile uygulama kurallarını en iyi bilen ve sahip olduğu bu bilgiyi müvekkillerinin menfaatlerini koruyup kollamak amacına özgüleyebilen kişidir. Boşanma avukatı olmaksızın boşanma davasının yürütülmesi, özellikle de çekişmeli boşanma davasının boşanma avukatı olmadan yürütülmesi son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilecek nitelikte bir davranış olabilir. Çünkü boşanma davalarında maddi ve manevi tazminat, müşterek çocukların velayeti ve nafakanın yanında düğün takıları, müşterek konutun tahsisi gibi birçok husus değerlendirilmeye alınmaktadır. Bu nedenle boşanma davasının layığıyla yürütülmemesinin sonucu olarak, yüzbinlerce ve hatta bazen milyonlarca liralık(evlilik mallarının paylaşımı ile birlikte) yükümlülüklere sebebiyet verilebilmektedir.
Dolayısıyla boşanma davası, boşanma avukatı olmaksızın açılabilmekteyse de bu şekilde bir yol izlenilmesi uzmanlarca tavsiye edilmemektedir.
Boşanma Avukatı Olmaksızın Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası ile anlaşmaksızın kendi bilgisi ve araştırması ile boşanma davası açmak isteyen kişiler, öncelikle boşanma davası ve ferileri ile boşanmada mal paylaşımı hususlarına ilişkin detaylı olarak bilgi edinmeli ve boşanma sebeplerinden kendi somut olaylarına en uygun olanı ile hareket etmelidir. Boşanma sebebinin sonradan değiştirilmesi, hukuki usul ve esaslar anlamında büyük problemler doğurabilmektedir. Ayrıca boşanmanın ferilerine ilişkin talepler ince elenip sık dokunmalı ve tazminat, nafaka ve müşterek çocukların velayeti hususlarına ilişkin olarak ayrı ayrı argümantasyon sağlanıp bu hususlara dayanak deliller ortaya konulmalıdır. Bununla birlikte boşanma davası süresince müşterek konutun tahsisi de sağlanmalı ve eşlerin birbirlerinden mal kaçırmasının önlenmesi amacıyla mal paylaşımı davası da açılarak ihtiyati tedbir talep edilmelidir.
Boşanma davası, dava dilekçesinin aile mahkemesine sunulması(aile mahkemesi bulunmayan yerlerde aile mahkemesi sıfatıyla dosyaya bakacak olan asliye hukuk mahkemesine) ve gerekli yargılama masraflarının mahkeme veznesine yatırılmasıyla açılmaktadır. Boşanma avukatı ile anlaşacak maddi durumu olmayan kişiler, üzerlerine kayıtlı hiçbir malvarlığı bulunmaması ve sigorta kayıtlarının da olmaması şartıyla adli yardımdan yararlanmak suretiyle devlet tarafından kendilerine bir avukat görevlendirilmesini ve avukatlık ücreti ile mahkeme masraflarının devlet tarafından karşılanmasını da talep edebilmektedir.
Boşanma Davası Süresince Hangi Hususlar Üzerinde Önemle Durulmalıdır?
Boşanma davası, davanın açılışıyla biten bir süreç değildir. Boşanma davası açıldıktan sonra dilekçelerin hepsinin süresinde sunulması, özellikle delil dilekçesinin süresinin kaçırılmaması ve tahkikatın profesyonel bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Ayrıca dava sonucunda karardan memnun olmayan tarafın duruma göre istinaf kanun yoluna başvurması da gerekecektir. Dolayısıyla hayli dikkatli yürütülmesi gereken bu sürecin mutlaka alanında uzman bir boşanma avukatı ile görüşülerek en azından hukuki danışmanlık alınması suretiyle yürütülmesi önem arz etmektedir.
Kaynak: https://www.delilavukatlik.com/ankara-bosanma-avukati