Genel

Boşanma Avukatı Nedir? Nasıl Olunur?

Boşanma Avukatı Nedir?

Boşanma avukatları aile hukuku alanında görev yapan avukatlardır. Boşanmak isteyen eşlerin boşanma davalarında, velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi hallerde uyuşmazlıkların çözümünde rol alan avukatlık alanıdır.

Boşanma Avukatı Nasıl Olunur?

Boşanma avukatı olmak isteyen kişiler öncelikle 4 yıllık lise eğitimlerini tamamlamalıdır. Daha sonra üniversite sınavından iyi bir puan alarak hukuk fakültesini kazanmaları gerekiyor. Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra avukat olabilmek için 1 yıllık zorunlu staj aşaması vardır. Bu staj aşaması 2 bölümden oluşur; ilk 6 ay adliye stajı, son 6 ay da 5 yılını tamamlamış bir avukatın yanında staj yapmaktır. Adliyede gerçekleştirilen stajda sırasıyla savcılık, ağır ceza mahkemesi, asliye ceza mahkemesi, asliye ceza mahkemesi, sulh ceza mahkemesi, sulh hukuk mahkemesi, asliye hukuk mahkemesi, icra tetkik ve icra dairesinde olmak üzere staj gerçekleştirilmektedir.

Sıradaki Haberi Oku  Hadımköy Nakliye Kamyonet

Hukuk mezunları stajın tamamlanmasıyla avukatlık ruhsatı alarak mesleğe ilk adımlarını atar. Ruhsatı alan her avukatın ikametgâh ettiği yerdeki bir baroya kaydolması gerekir. Boşanma avukatı İstanbul ilinde İstanbul Barosuna kayıtlı avukatlar arasından bulunabilir.

Avukat olabilmek için bazı şartlar vardır:

Avukatlık Kanunu m. 3 uyarınca,

  • T.C. vatandaşı olmak,
  • Türk hukuk fakültelerinin birinden mezun olmak veya yurt dışı hukuk fakültesinden mezun olup da Türkiye hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden başarılı sınav vermiş bulunmak,
  • Avukatlık stajını tamamladıktan sonra staj bitim belgesi almış bulunmak,
  • Levhasına yazılmak istenen baro yerinde  ikametgahı bulunmak,
  • Avukatlığa engel bir hali olmaması gerekir.

Yukarıda sayılan şartların varlığı halinde isteyen herkes avukat olabilir.

Sıradaki Haberi Oku  En Taze Madlen Çikolata Fiyatları ve Çeşitleri İçin Liva Artisan!

Boşanma avukatı olmak için özellikle özel hukukla ilgili derslere karşı ilgili olmak gerekir. Bu alanda bol deneyim kazanarak iyi bir boşanma avukatı olunabilir. Ancak boşanma avukatının resmiyette bir geçerliliği yoktur çünkü avukatlar resmi olarak bir alan seçmek zorunda değillerdir. Her avukatın daha ilgili olduğu bir alan olduğu için ilgi duyduğu alanda yoğunlaşır bundan dolayı insanlar tarafından boşanma avukatı, ceza avukatı vs. olarak sınıflandırılır.

Boşanma Avukat Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmak Gerekir?

Boşanma avukatı olmak için akademik bilginin yanı sıra kişinin becerileri ve kişisel özellikleri de önemlidir. Avukatlık bol iletişimin olduğu bir meslektir bu nedenle bir avukatın iletişiminin kuvvetli, konuşmasının ve Türkçesinin akıcı ve anlaşılır olması gerekmektedir. Ayrıca avukat dava açma, dilekçe yazma, şikâyette bulunma ve beyanda bulunma gibi birçok yazılı belgeyle iç içe olacağı için yazı dilinin de kuvvetli olması şarttır. Boşanma davası nasıl açılır ise açılsın, anlaşmalı veya çekişmeli olup olmadığına fark etmeksizin, avukatın tüm bu özelliklere sahip olması önemlidir.

Sıradaki Haberi Oku  Fotoğraf Meraklısı Olan Babalar İçin En Güzel Babalar Günü Hediyeleri