1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kenevir Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kenevir Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

featured
service
Reklam Alanı

Kenevir Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

 Tek yıllık bitkiler kategorisinde yer alan kenevir,Cannabaceae familyasına aittir. Türkiye’de esrar yapımında da kullanıldığı için kenevir yetiştiriciliği büyük oranda yasaklanmıştır. Esrar haricinde çok sayıda endüstriyel kuruluş tarafından kullanılan kenevir, kontrollü biçimde yalnızca belirli illerde yetiştirilebilmektedir. 19 ilde yetiştirilen kenevir için izin belgesi alma şartı bulunmaktadır. Bu izne sahip olmayan kişiler, kenevir yetiştiriciliği yapamaz.

 Bilhassa kağıt üretiminde kullanılan kenevir; iplik ve kumaş yapımında, gıda sektöründe, kozmetik, tekstil, ilaç, petrol ve yapı malzemeleri endüstrisinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

Kenevir Dikim Şartları ve Aşamaları Nelerdir?

*Kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen kişilerin; önceden izinsiz olarak kenevir ekme, dağıtma, esrar üretme ve kullanmadan dolayı herhangi bir suçunun bulunmaması gerekmektedir.

*Yetiştirme işlemi için alınacak izin yalnızca bir dönem için geçerli olmaktadır. Her dönem için ayriyeten izin alınması lazımdır.

*Yetiştirme süresi boyunca teknik personeller tarafından ekime izin verilen alanlar ayda en az bir kere olmak üzere denetim yapılmaktadır. Ekim sahiplerinin bu denetime engel olmaması gerekmektedir.

*Kenevir nemin yüksek olduğu iklimleri sever. Bu nedenle yağış miktarı 700 milimetrenin altında bulunan yerde kenevir yetiştirmek mümkün değildir. Aksi halde verim alınması beklenemez.

*Sıcaklıkların çok düşük olduğu yerlerde de kenevir yetiştirmek söz konusu değildir. Çünkü -5 derecenin altına düşen bir yerde kenevir bitkisi donarak gelişimini durdurur.

*Kenevirin kullanıma hazır duruma gelmesi yaklaşık 4 aylık bir süreyi kapsar.

*Çay ve derelerin olduğu bölgelerde daha verimli yetiştiricilik yapılır. Gübreleme işleminde ise toprakta eksik olan mineraller varsa giderilmelidir. Bu, yüksek verim alınması açısından önem teşkil eder. Ayrıca toprağın derin sürülmesi de verim açısından önemli olan bir diğer husustur.

*Kenevir yetiştiriciliğinden kazanç sağlayabilmek için hasat işleminin doğru zamanda yapılması şarttır. Dişi kenevir bitkileri erkek cinslerine göre daha geç olgunlaşırlar. Bu durumda tam olgunlaşmadan hasat edilirse ciddi kayıplara sebebiyet verilebilir.

* Toprakta bulunan mineralleri sömüren bir bitki olan kenevir, yetiştirme işlemi sırasında sürekli gübrelemeye ihtiyaç duyar. Devamlı gübrelenen toprak daha zengin bir hale getirilir. Toprağın sürüldüğü sonbahar aylarında gübreleme işleminin ilk aşaması oluşturulur. Bu aşamada toprağa doğal gübre verilir. İlkbaharın gelmesi ile birlikte kenevir ekimi başlar. Daha sonra azotlu gübre verilir. Gübreleme uygulaması yapılırken her dönüm başına 2 ya da 3 ton kadar doğal gübreye ihtiyaç vardır. 10 ile 12 kilogram kadar da suni gübre kullanılması yeterli gelmektedir.

Reklam Alanı

Kenevir Bakım İşlemi Nasıl Yapılır?

 En az ekimi kadar bakımı da önemli olan kenevir yetiştiriciliğinde düzenli uygulama yapılması şarttır. Çapalama ve sulama işlemleri bakım aşamalarını oluşturmaktadır. Sulama ile kenevirin ihtiyacı olan suyu elde etmesi sağlanır. Çapalama ile de yabancı otlardan kurtularak rahat büyümesi sağlanır. Kenevir 5 ile 10 santimetre uzunluğa ulaştığında ilk çapalama işlemi yapılır. 25 ve 30 santimetre boya geldiğinde ise diğer çapalama işlemine geçilir. Dişi ve erkek kenevirin su ihtiyaçları aynıdır. Çok kurak bulunmayan yerlerde 1 kere sulanması yeterli gelmektedir. Ancak kurak bölgelerde 3 ya da 4 kere sulanması tavsiye edilir.

Kenevir Yetiştiriciliği Karlı mıdır?

 Diğer bitkilere nazaran çok daha az bakım isteyen bir bitki olan kenevir, maliyet yönü ile de oldukça ekonomiktir. İlk yıldan sonra elde edilecek tohumlar, diğer ekimlerde de kullanılacağından haliyle maliyet azalmaktadır. Birçok sektörde kullanıldığından dolayı talep gören bu bitki, kalitesine göre kazanç getirmektedir. Kenevir yetiştiriciliği ekim işleminde dönüm başına 650 TL ile 750 TL gibi bir kar elde edilebilmektedir.

Okuyunuz: Tarım ve Hayvancılık

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.
Giriş Yap

Nethaberi Oku | Haber, Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Betturkey Giriş -
Jokerbet - Canlı maç izle - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Fitcas giriş -
Kurumsal Web Tasarımı - Antalya haber - fue hair transplant - Acibadem - hair transplant turkey - İzmir Haber - İzmir Haber - Gündem - Kadın Saat - Kastamonu Haber - SMM Panel - SMS Onay - Sohbet Odaları - Takipçi satın al - E-Pin Satış -